Maldivler’in Bilinmeyen 5 Yönü

Maldivler denince pek çok kişinin aklına pırıl pırıl plajları, masmavi denizi ve korunmuş doğasıyla muhteşem bir tatil, keyif ve eğlence merkezi geliyor. Sürgün edilmiş bir Hint prensi tarafından kurulan ve dünyanın en küçük Müslüman ülkesi olan Maldivler, bünyesinde oldukça ilginç ayrıntıları da barındırıyor. İşte Maldivler’in bilinmeyen 5 yönü…

  1. Maldivler’in yeryüzünün en düşük rakımlı ülkesi olmasının yanısıra dünyanın metrekareye en fazla insan düşen adası unvanına da başkenti Male adası sahip. Maldivler’in nüfus yoğunluğu fazla olduğu için konutlar yoğunluğu karşılayamadığından kiralar Londra’daki kira fiyatlarıyla neredeyse aynı düzeydedir. Dolayısıyla dairelerde genellikle ikişer, üçer oda bulunurken her odada neredeyse birer aile yaşamaktadır.

 

  1. Yerleşimin binlere yıl öncesine dayandığı Maldivler’de halk, Budist iken Tebrizli bir Müslüman-Türk tüccar Ebul Berekat Yusuf Tebrizi Hazretleri’nin tebliği ile Müslümanlığı seçmiştir. Dolayısıyla halkın %97’si Müslüman olan Maldivler için İslâmiyet, bir yaşam biçimi. Ve Müslüman halkın tamamı Sünni. Öyle ki İslâmi hukuk kurallarının uygulandığı anayasalarında “Maldivliler Sünni Müslümandır ve kim ki Sünni yolundan ayrılır veya İslâm’ı terk ederse Maldiv vatandaşlığından çıkarılır” kanunu yer almaktadır. Ayrıca adalarda Müslüman kadınların, Müslüman olmayanlarla evlenmeleri yasak ve çocukların hemen hemen tamamı belli bir yaşa geldiklerinde Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyorlar. Mahremiyetin oldukça önem verildiği Maldivler’de halkın yaşadığı adalarda erkekler dahil tişörtsüz denize girilmiyor. Kadınların neredeyse tamamı, İslâmi usullere tam riayet ederek giyiniyor.

 

 

  1. Maldivler Türkiye vatandaşlarından vize talep etmiyor. Ayrıca Başkent Male dışındaki adalarda içki satışı yasak. Male’de içki satabilen yerler ise sadece turistlere satış yapabiliyor. İçki ve hınzır etinin ülkeye sokulmasının yasak olduğu Maldivler’deki bir başka yasak ise ülke dışına mercan çıkarmak. Bu yüzden Maldivlerden ayrılırken hatıra için bile olsa yanınıza mercan almayın.

 

  1. Nüfusu sadece 400 bin olan Maldivler’de tatil yaparken nereye adımınızı atsanız bir sürü deniz kabuğu görebilirsiniz. Yerel halk, Orta Çağ’da bu kabukları alışveriş yaparken para birimi olarak kullanıyormuş. Geçmişte kalan bu geleneğin izlerini, günümüzde de görebilmek mümkün. Ülkede kullanılan paraları incelediğinizde deniz kabuğu kabartmasını kolayca fark edebilirsiniz. Hatta bazı faturaların üzerinde basılı halde görebilirsiniz.

 

  1. Küresel ısınmayla suların yükselmesi nedeniyle ülkedeki adaların 100 yıl içinde sular altında kalacağı öngörülüyor. Şimdiden bazı adalar boşaltılmış durumda. Devlet başkanı, bu duruma tüm dünyanın dikkatini çekebilmek için 13 bakanını yanına alıp karbon salınımı ile ilgili kabine toplantısını suyun altında yaptı. 2009 yılında gerçekleşen bu ilginç olayla ilgili yerel halktan şu anda bile çeşitli hikayeler duyabilirsiniz.

Birçok kişinin lüks ve zengin tatil beldesi olarak düşündüğü Maldivler, maddi ve manevi güzellikleri ve 2800 yıllık tarihi ile birlikte sular altında kalmadan keşfedilmeyi bekliyor…