Hz.Ukkâşe (r.a)

Sahabenin faziletlilerinden olan Hz.Ukkâşe (r.a), Resûlullah Efendimiz’le (s.a.v) birlikte Bedir, Uhud ve Hendek muharebelerine ve daha birçok harbe katılmıştır. Efendimiz’in (s.a.v) irtihâlinde 44 yaşında olduğu bilinen Hz.Ukkâşe’nin 588 veya 589 yılında dünyaya geldiği rivayet edilmektedir.

Hz.Ukkaşe (r.a)’ın Afganistan Belh şehrindeki makamı

Efendimiz (s.a.v)’in Duası

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) geçmiş peygamberlerinin ve ümmetlerin kendisine gösterildiği bildirmiştir. “Bir peygamberi ümmetiyle, başka bir peygamberi bir kişiyle, başka bir peygamber on, başka bir peygamberin beş, başka bir peygamberi ise tek başına yürürken” gördüğünü zikretmiştir.

Efendimiz (s.a.v), Cebrâil (a.s)’a:

“Ya Cibrîl! Bunlar benim ümmetim midir?”

Diye sual ettiklerinde Cebrail (a.s):

“Onlar değil. Ufka doğru bak.” buyurmuşlardır.

Cebrâil (a.s) ufukta beliren ümmet-i Muhammed’e (s.a.v) işaret ederek:

“İşte bunlar senin ümmetindendir. Onların adedi 70 bindir. Onlar için hesap ve azab yoktur.” buyurmuşlardır.

İşte Efendimiz (s.a.v) bu hadisi zikrettiklerinde Hz.Ukkaşe (r.a):

“Ya Resûlallah! Allah’a beni de onlardan kılması için dua et.” diye buyurduklarında Efendimiz (s.a.v):

“Allah’ım sen Ukkâşe’yi bu kullarından kıl!” diye dua etmişlerdir.

Sahih-i Buhari 6541

Görsel yapay zeka tarafından temsili olarak oluşturulmuştur.

Hurma Dalı

Rivayete göre; Hz.Ukkaşe’nin (r.a), Bedir harbinde müşriklerle çarpışırken kılıcı kırılmıştır. Resûlullah Efendimiz (s.a.v) bir hurma dalını ona uzatarak “Bununla savaş” buyurmuştur. Hz.Ukkaşe (r.a) harbe döndüğünde, elindeki hurma dalının parlak ve keskin bir kılıca dönüştüğünü söylemiştir. Hz.Ukkaşe’nin (r.a) birçok harpte kullandığı bu kılıca yardımcı manasına gelen “avn” ismi verilmiştir.

Hz.Ukkâşe’nin Şehadeti

Hz.Ukkâşe (r.a), Efendimizin (s.a.v) irtihalinden sonra, Hz.Ebu Bekir (r.a) Efendimiz’in halifeliğinde, peygamberlik iddiasında bulunan bir zâta karşı, Necîd bölgesinde Büzâha mevkînde girdikleri harb esnasında Sâbit b. Akrem’le (r.a) birlikte şehid edilmiştir.

Hz.Ukkâşe (r.a) Makamları

Resûlullah Efendimiz’in methettiği sahabelerden olması sebebiyle İslam coğrafyasında farklı bölgelerde Hz.Ukkaşe (r.a) adına türbe ve makamlar yapılmıştır. Bu makamlar; Gaziantep’in Nurdağı ilçesi yakınlarında, Kudüs-ü Şerif’te ve Afganistan’ın Belh vilayetinde bulunmaktadır.

Ülkemizde daha çok Gaziantep ve Maraş illerinde yaygın olan Ökkeş ismi Hz.Ukkaşe’ye dayanmakta ve ona duyulan muhabbeti temsil etmektedir.

Nurdağı ilçesine 19 km mesafede olan makamları 2021 yılında restore edilmiş olsa da maalesef  6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda büyük ölçüde zarara uğramıştır.

6 Şubat Depremi Öncesi Türbenin son hali

Afganistan Belh vilayetindeki türbe ise 2019 yılında büyük çaplı bir tadilat geçirmiştir. Türkiye’den aktarmasız uçuş imkanı olan Mezar-ı Şerif şehrinden 40 dakika süren bir kara yolculuğu sonrası türbeye ulaşılabilmektedir.

Hz.Ukkaşe (r.a) Afganistan Belh vilayetindeki makamı

Resûlullah Efendimiz, mübarek hadis-i şeriflerinde:

“Ashabım yıldızlar gibidir. Onlardan hangisine iktida eder -örnek alırsanız- hidayete kavuşursunuz.”

buyurmuşlardır.

İslam coğrafyasında birçok beldede bulunan bu makamlar Ashabı Kiram’a olan muhabbetin bir göstergesi ve onların hatırasını zihinlerde tazelemek için bir vesiledir. Hz.Allah (c.c), Resûlullah Efendimiz (s.a.v)’e ve onun Ashabına olan muhabbetimizi ziyadeleştirsin.