HİNDİSTAN MUTFAĞINDAN 5 TATLI

Hint mutfağı deyince her yemeği süsleyen baharatların olduğunu ve mutfak kültürünün de Türk mutfağı gibi geniş bir yelpazeye sahip olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak tatlı ve baharatın bir aradaki uyumunun bu kadar güzel olabileceğini fark etmemiş olabilirsiniz. Hindistan mutfağındaki tatlılardan 5 tanesini tanımaya ve Türk mutfak kültüründen de izler taşıyan lezzetleri sizlere sunmaya çalıştık.

 

Kheer (Kir)

Hint sütlacı olarak isimlendirebileceğimiz bu tatlı bildiğimiz sütlaçlardan biraz farklı. İçinde başta Hindistan başta olmak üzere bazı Güney Asya ülkelerinde yetişen basmati pirinci bulunmakta. Bu pirinç ince, uzun taneli, aromatik bir pirinç olduğu için ayrı bir lezzet sunuyor. Her ne kadar havuç, erişte gibi malzemeler kullanmak mümkün olsa da basmati ile yapılanı geleneksel olanıdır. Bu tatlı Hint mutfağının baharatlarından da nasibini alır. Tatlının üzerini damak zevkinize uygun kuruyemişler ile süsleyebilirsiniz.

 

Gajar Ka Halwa (Havuç Helvası)

“Bir daha” dedirtecek türden bir tatlı. Hindistan’da Gajar Ka Halwa olarak bilinen bu tatlıya havuç helvası demek daha yerinde olur. Kolay yapımı ve az malzeme kullanımı ile tatlı severlere diğer helvaları unutturacak türden. Bir de püf noktası vermeden geçmeyelim. Havucu kavururken tereyağı değil sade yağ kullanmak önemli. Çünkü helvanın yanmasını önlüyor. İçinde baharat olarak genellikle kakule kullanılıyor.

 

 

Gulam Jamun 

İlk olarak Orta çağ Hindistan’ın da hazırlandığı düşünülen bu tatlının anavatanı Hint Yarımadası’dır. Hint coğrafyasında Müslümanların birçok bayramında tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli tatlılar arasında bulunan bu lezzet Türk mutfağının da rahatlıkla hazırlayabileceği bir tatlıdır. Çünkü içinde kullanılan malzemeler kolay tedarik edilebilir. Sıcak ve soğuk olarak ikram edilebilen tatlı kelime kökeni olarak Farsça “gol” çiçek ve “ab” su kelimelerinden türetilmiş ve ‘’gül suyu kokulu şurup’’ demektir. Jamun ise siyah eriğe benzeyen bir Hint meyvesi olan ‘’jambolan’’ın Hintçe ismidir. Bu tatlının mutfak kültürümüzde birçok benzeri vardır. Peynir tatlısı, lokma tatlısı bunlardan bazılarıdır. Her ne kadar bu tatlılara benziyor gibi görünse de içinde kullanılan baharatlar yönüyle farklıdır. Ana malzemesi safran olan bu tatlı, gül suyu katılmış şerbetin içerisine atılarak tatlandırılır.

 

 

Agra Ka Petha

Mimari de Taç Mahal ne ise Hint Mutfağında bu tatlı öyle bir yere sahip. Anavatanı Agra olan bu tatlı kış kavunu veya beyaz kabak olarak bilinen şekerli bir kül kabağı küpüdür. Agra Petha tarifi için birkaç ipucu vermemiz gerekir. Çok sabır ve hoşgörü gerektiren bu tatlı günlük bir iş olmadığı için hızlı hazırlanabilecek bir tatlı değildir. Emeğini esirgemeyenlerin ve titiz çalışanların zorlanmadan yapabileceklerini söylemek mümkün. Tatlı bittikten sonra ağızda kalan lezzetiyle verilen çabaya değdiğini anlayacaksınız.

 

Jalebi (Calebi)

Yine bize çok uzak olmayan bir lezzet. Tanıdığımız tatlılardan birinin türevi. Hintlilerin halka tatlısı demek daha uygun olur. Jalebi’nin bildiğimiz tatlılardan farklı bazı özellikleri mevcut. Çünkü gül suyu ile aromalandırılıyor.  Şerbetli tatlılar listenize bu tatlıyı da eklemeyi ihmal etmeyin. Yapımı da çok basit olunca küçük bir uğraş sonucu Hint mutfağının hoş kokulu lezzeti haline gelen Jalebi’yi sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Bu güzel lezzeti sizlerle paylaşalım ki küçük de olsa ülkeler arası mutfak kültürlerini aynı sofrada birleştirme fırsatını yakalayın.