Nepal
Himalayalar’ın Eteklerinde Bir Ülke
Heybetli dağlarıyla, verimli ovalarıyla Çin ve Hindistan arasında kalmış 30 milyon nüfuslu Nepal’de, Sanskritçe ve Hintçeye çok yakın olan Nepalce resmi dil olarak konuşulurken 100’den fazla mahalli dil de kullanılmaktadır. Nepal arazisi küçük olmakla beraber coğrafi özellikler yönüyle oldukça zengindir.
Nepal, Başlıca 3 Tabîî Coğrafî Bölgeye Ayrılır
Himalaya Sıradağları
Sanskritçe “kar evi” manasına gelen Himalayalar, boydan boya Çin sınırını oluşturmaktadır. Bu sıradağlar bölgesinde, aralarında yükseltileri 6.000 metreyi geçen 200’den fazla zirve bulunmaktadır. 8848 m yüksekliğindeki dünyanın en yüksek zirvesi “Everest” de Himalayalar içerisinde yerini almaktadır.
Tepeler Bölgesi (Hill Disctrict)
Doğal güzellikleriyle, yer yer dağların bulutlardan daha yüksek olduğu yemyeşil görünümüyle tamamen Karadeniz’imizi andıran orta kısımda kalan bu tepelik bölgede yükseltiler 600-3000 metre arasında değişir.
Ülkenin dağlarla çevrili en verimli toprağı “Katmandu vadisi” burada yer almakla beraber, aynı zamanda başkent olarak da en fazla şehirleşmiş alanıdır. Tarım yapabilmek için eğimin fazla olduğu yerlerde yamaçlarda oluşturulan “taraçalar” Nepal’in görülmeye değer güzelliklerdendir.
Terai Bölgesi
Hindistan sınırını teşkil eden boydan boya 1850 km uzunluğunda ve 50 km içeriye dağlara kadar uzanan ovalık bölgeye verilen isimdir. Tarımsal faaliyetlerin en yoğun olduğu bölgedir.
Dünyanın kısıtlı imkanlarına sahip ülkelerinden biri olan Nepal’in ekonomisinde nüfusun %90’ı geçimini tarımdan sağlamaktadır. Fakat toplam arazinin yaklaşık %20’si ekilebilir durumdadır. En önemli tarım ürünü ise pirinçtir.
Nepal, dünyanın en az şehirleşmiş ülkeleri arasında yer almakta olup nüfusun çoğu köylerde yaşamaktadır.
Dünyanın zirvesi olan Everest tepesinin de içinde bulunduğu Himalaya Dağları, güneşli ve bulutsuz günlerde Lukla kasabasından rahatça seyredilebiliyor.
Türkiye’den Nepal’e
İstanbul’dan Katmandu’ya 6,30 saatlik direkt bir uçuşla ulaşabilirsiniz.
Muson yağmurlarına yakalanmamak için en uygun seyahat dönemleri Mart, Nisan, Ekim ve Kasım aylarıdır.
Nepal ziyaretinizde dağ bisikletinizle tur atabilir, fotoğraf merakınız varsa dünyanın dört bir yanından gelen profesyonel fotoğrafçılar gibi Himalayalar’a güneşin vurduğu anları yakalayabilirsiniz. Yahut teleferiklerle bir seyir yapabilirsiniz.
Pokhara göllerinde kürek çekip yeşille mavinin buluşmasında gözlerinize, Gorkha’nın dağ köylerinde akciğerlerinize bir bayram yaptırabilirsiniz. Hem bugünlerde akciğerlerimizin çok ihtiyacı var.
Ya da dağlardan kar sularının erimesiyle oluşan şelalelerin döküldüğü buz gibi birikintilere sıcacık havada ayaklarınızı sokabilirsiniz. Sütlü, baharatlı Nepal çayınızı yudumlamak da size kalmış.
Everest’e tırmanacak kadar dağcı olmasanız da, başınızla bulutlara değecek birçok zirve bulabilirsiniz. Everest’i; 160 km mesafede Katmandu’dan veya tırmanış noktasının başlangıcı olarak kullanılan küçük ve şirin Lukla kasabasından seyredebilirsiniz.
Nepal için turist vizesi almak stres verici bir prosedür olmayıp, girişte havaalanındaki otomatik makinelerden birkaç dakikada alabilirsiniz.
Katmandu şehrinin panaromik bir görüntüsü
Nepal’de Müslümanlar
30 milyon nüfuslu Nepal’de Hindular %80, Budistler %15 oranında iken Müslümanların sayısı 1,5 milyon civarında olup, nüfusun %5’ini teşkil etmektedir. Müslüman nüfusun;
- %96’sı Terai (ova)bölgesinde,
- %2’si(30.000) başkent Katmandu’da,
- %1’i(15.000) Gorkha bölgesinin Himalaya eteklerindeki dağ köylerinde,
- %1’ide Nepal’in (Pokhara gibi) muhtelif şehirlerine dağılmış olarak yaşamaktadırlar.
Menşei İtibariyle Nepalli Müslümanlar
Nepalli müslümanlar menşeileri itibariyle; Keşmirli müslümanlar, Hintli müslümanlar, Tibetli müslümanlar, Terai müslümanları (Bangladeş’ten ve Bihar’dan gelip yerleşmiş müslümanlar) ve Arakan müslümanları (Rohingya mültecileri) olarak zikredilebilir.
Başkent Katmandu’da Müslümanların tarihi yaklaşık 550 yıl öncesine dayanmaktadır. Ticaret için Katmandu’ya gelen Keşmirli müslümanların gayretleriyle Katmandu’da İslam’ın tohumları atılmış. Bilahere Nakşî bir zât olan Gıyasüddin Keşmirî Hazretleri de 1600’lü yıllarda Katmandu’ya gelmiş. O zamanki Katmandu kralı, Keşmirî Hazretleri’ne cami ve medrese kurması hususunda müsaade edip büyük bir arazi tahsis etmiş. Tahsis edilen bu arazide irşad faaliyetlerine başlayan Keşmirî Hazretleri’nin vesilesiyle Nepal halkı da hidayet bulmaya başlamış. Şuan Nepal’in merkez camii olarak faaliyet gösteren ve bu mübarek zatın ismiyle meşhur olan Keşmirî Camii’nin tarihçesi bu yıllara dayanmaktadır. Keşmirî Hazretleri de bu camiinin avlusunda medfundur.
Katmandu’da 5.000 Müslümanın aynı anda namaz kıldığı tarihi Keşmiri Camii
Keşmiri Camii’nin minberi
Himalayalar’ın eteklerinde bir dağ köyündeki Müslüman Çocuklar (Gorkha)
Son yüzyılda aşırı yoksulluğun ve eğitim imkanlarının yetersizliğinin tesiriyle boynu bükük kalmış Nepalli müslümanları; Katmandu’dan, Gorka dağlarından,Terai ovalarından Himalayaların ufuklarına yeniden baktıracak bu asrın muhacirleri gayrete devam etmektedir Elhamdülillah…