Bayramın Habercisi: Arife Çiçekleri

Arife çiçeği nedir bilir misiniz? Küçük yaştaki taze dimağlar, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar mutluluğu öğrenip onun hissini doyasıya yaşatmaya çalışır. Tıpkı Osmanlı’da çocuklar gibi. Onlar da bayram öncesi yapılan bayramlık alışverişlerini iple çekerlerdi. Bayrama bir kaç gün kala bayramlıklarını özenle giyen çocuklar, komşularını ve esnafı gezer, gönüllerinde yaşattıkları hissiyatı onlara da yaşatmaya çalışırlardı. Onların bu davranışı, mahallenin atmosferini değiştirir bir anlamda bayramın gelişini haber verirdi. Sokaklarda bayramlıklarıyla neşe saçan çocuklara “Arife Çiçeği” denilirdi. Çünkü büyüklerin sevgisini kazanmanın heyecanıyla çocuklar, mahalleye çiçek tazeliğinde bayram neşesi ve bereketi getirmişlerdi.

Haydi, savaş mağduru Afgan kardeşlerimize ve yokluk içerisinde hayatını idame ettirmeye çalışan Hintli Müslüman kardeşlerimize, şimdi birlikte “Arife Çiçeği” olalım.

Kelimelerle Tarifi Edilemeyen Mutluluk: Bir Çocuğun Bayramlığı

Bir çocuğun kelimelerle tarif edilemeyen mutluluğudur, yeni bayramlıkları. Kimi zaman yatağın başucunda, kimi zaman arifeden, bir Arife Çiçeği’nin üstünde bekler bayram sabahını. Erkenden uyanır paha biçilmez mutluluklarıyla çocuklar. Heyecanla kalktığında, her şeyden önce bayramlıklarını arar gözleri. Onların bu hissiyatı, insanlık için, gelecek için ve dünya için umudu tazeler. Bayramlıklarını giyen çocuklar, gülen yüzleri ile insanlığın neşesi olurlar.

Savaşlar, depremler yahut salgın hastalıklar… Her bireri nice üzüntüyü, ıstırabı ve ölümü de beraberinde getiriyor. Çocuklarını kaybeden aileler, kocasını kaybeden hanımlar ve en acısı bütün ailesini kaybeden, kimsesiz kalan yetim çocuklar… Yetimlerin korunup kollanması üzerine Hadis-i Şeriflerin ve Ayet-i Kerîmelerin varlığı, biz Müslümanları onlara karşı ayrıca sorumlu kılmıştır.

Haydi, savaş mağduru Afgan kardeşlerimize ve yokluk içerisinde hayatını idame ettirmeye çalışan Hintli Müslüman kardeşlerimize, şimdi birlikte “Arife Çiçeği” olalım.